Абас: Няма да има мир в Близкия изток, докато окупаторите от Израел не се оттеглят

Палестинският лидер Махмуд Абас заяви тази вечер, че само изтеглянето на Израел от окупираните палестински територии може да донесе мир в Близкия изток. Той направи това изявление веднага след като във Вашингтон ОАЕ и Бахрейн подписаха споразумения за нормализация на отношенията с еврейската държава.

„Мир, сигурност и стабилност няма да бъдат постигнати в региона, докато израелската окупация не приключи“, каза той след подписването на Вашингтонската сделка между Изрел и арабските страни, осъдена от палестинците като „предателство“ на тяхната кауза.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа по-рано днес знакови споразумения, които нормализират отношенията на еврейската държава с Обединените арабски емирства и Бахрейн, като част от натиска за мира, спонсориран от американския президент Доналд Тръмп.

Израелският лидер подписа двустранни споразумения в Белия дом с външния министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан и външния министър на Бахрейн Абдулатиф ал-Заяни и тримата лидери подписаха съвместна декларация заедно с Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп приветства „новата зора“ за Близкия изток на фона на подготовката от Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн да подпишат знаково споразумение с посредничеството на САЩ за нормализиране на отношенията.

„След десетилетия на разделение и конфликти отбелязваме зората на нов Близък изток“, каза Тръмп пред стотици присъстващи, събрали се на церемонията по подписването в Белия дом. „Ние сме тук днес следобед, за да променим хода на историята“, каза Тръмп.

- реклама -