Арестуваха бившият президент на Южна Корея

Съд в Южна Корея обяви, че Пак Гън Хе, която наскоро бе свалена от президентския пост в страната, е арестувана, предаде АФП.

Сеулския съд е наредил Пак Гън Хе да бъде задържана по обвинения в корупция, злоупотреба с власт, оказване на незаконен натиск и разгласяване на държавни тайни, предаде ТАСС.

Тя се намира в следствен изолатор южно от столицата.

epa05860857 Impeached South Korean former President Park Geun-hye arrives to the Seoul Central District Prosecution Office for questioning in Seoul, South Korea, 21 March 2017. Former South Korean President Park Geun-hye has been named a criminal suspect for allegedly abusing her power and colluding with her confidante friend Choi Soon-sil in extorting money from local conglomerates. EPA/JEON HEON-KYUN / POOL

Официалната заповед за задържането на екс-президента е акт, целящ окончателно да опозори първата жена президент на страната. Тя обаче не е първият лидер на Южна Корея, който бива арестуван по обвинение в корупция – преди нея още двама са осъдени за същото, а трети – предшественикът ѝ Но Му Хьон, се самоуби преди да бъде произнесена окончателната му присъда.

Скандалът с Пак Гън Хе е безпрецедентен в цялата история на републиката.

Според прокуратурата в Сеулския районен съд са били представени над 120 000 страници документи във връзка с обвиненията срещу нея, които доведоха до свалянето й от власт.

5390105До промените в Синия дом (президентската резиденция) и импийчмънта на Пак Гън Хе се стигна, след скандалните разкрития, че Чой Сун Сил, близка приятелка на Пак, е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации.

768x432 (1)Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Разследване на прокуратурата доказа, че Пак Гън Хе да е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешавала и да нанася корекции по тях. По този начин е предоставяла на Чой Сун Сил влияние над икономиката и политиката на страната. Чой се е намесвала и в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куангдж през 1980 година насам.

- реклама -