настоящ адрес ЦИК

ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутат ден преди изборите

Централната избирателна комисия отказа да свали имунитета на кандидата за депутат Николай – Емил Шопов. Това става ясно от публикувано на страницата на комисията решение.

При проведеното гласуване не е било постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове за приемане на решение, съобщават от ЦИК.

В хода на разискванията са постъпили становища, че предложението на главния прокурор е немотивирано, добавят още от ЦИК.

От присъстващите в залата 22 членове на ЦИК „ЗА“ проекта гласуваха 14 членове на ЦИК: Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева, Георги Баханов, Таня Цанева, Метин Сюлейман, Ивилина Алексиева, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев, Росица Матева, Иванка Грозева, Емануил Христов, Владимир Пенев, Мартин Райков и Камелия Нейкова; „ПРОТИВ“ проекта гласуваха 8 членове на ЦИК: Александър Андреев, Бойчо Арнаудов, Ивайло Ивков, Катя Иванова, Мария Мусорлиева, Румен Цачев, Румяна Сидерова и Цветозар Томов.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок.

Искането до ЦИК беше отправено от главния прокурор Сотир Цацаров, заради разследване на пътен инцидент, предизвикан от Шопов преди три дни. Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в хода на разследване, наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП).

На 23.03.2017 г., около 15.40 ч. на бул. „Черни връх“ в град София е възникнало пътно-транспортно произшествие между лек автомобил марка „Рено-Клио“ и мотоциклет марка „Хонда“, при което мотоциклетът се е ударил в лекия автомобил. Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Николай – Емил Шопов. На пристигналите на място полицейски служители Шопов е представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от САЩ. Николай – Емил Шопов е бил отведен в полицията, където е задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР.

- реклама -