96 изстрела за 41 секунди: Ново убийство на чернокож от полицаи в САЩ

96 изстрела за 41 секунди: Ново убийство на чернокож от полицаи в САЩ

Ново убийство на чернокож от полицаи в САЩ. Случаят пак разпали дискусията за полицейското насилие срещу чернокожите в Америка.

На 21 март 26-годишен мъж издъхва в Чикаго, след като е спрян от органите на реда, докато управлява автомобила си.

На клипа се вижда как петима офицери от цивилните части заобикалят колата на мъжа, преди Декстър Рийд да свали прозореца си.

Когато отново го вдига, жена полицай разклаща дръжката на заключената врата и вади оръжието си.

Колегите ѝ заемат позиция. Изричат ​​се ругатни, накрая 96 изстрела прокънтяват в жилищния район само за 41 секунди. Движението в района е блокирано, разказват американските медии.

По-късно полицаите твърдят, че действията ѝ са били „размяна на огън“.

Шофьорът е стрелял първи и е уцелил полицай в предмишницата, както и че на шофьорската седалка е открито оръжие.

Семейството на жертвата посочва, че органите на реда са носели качулки и бейзболни шапки, въобще не са се идентифицирали, а автомобилът им също е бил цивилен и е нямал никакви отличителни знаци.

Декстър Рийд е спрян заради непоставен предпазен колан, предава БТВ.

Видеото показва как тялото му пада от колата, след като преди това отваря заключената врата.

След това полицаите поставят белезници на неподвижното тяло, официално обявено за мъртво в болницата.

Адвокатът на семейството коментира, че „в този град имаме проблем с работата на полицията“.

Близки на Рийд го помнят като талантлив гимназиален баскетболист, който иска да стане спортен коментатор. „Той беше син, брат, чичо – любим човек“, посочват те.

Кметът на Чикаго Брандън Джонсън обеща цялостно разследване. Той заяви, че „лично е шокиран, заради това, че млад чернокож мъж губи живота си в сблъсък с полицията“.

Петимата полицаи са временно пуснати в отпуск.

„Като кмет и като баща, отглеждащ семейство, включително две чернокожи момчета в западната част на Чикаго, аз лично съм съсипан да видя как още един млад чернокож мъж губи живота си по време на взаимодействие с полицията. Сърцето ми се къса за семейството на Рийд“, коментира Джонсън.

Според разследващите ключовият елемент, който липсва, е че никъде на записите не се чува полицаите да казват „Колата ви е спряна, господине. Ще бъдете проверен“.

В началото на миналата година масови протести обхванаха САЩ, след като полицията в Мемфис, щата Тенеси, публикува видеозапис на брутален арест на афроамериканец, който впоследствие издъхва.

В средата на 2020 г. също избухнаха масови протести в страната след убийството на Джордж Флойд – чернокож, убит от бял полицай по време на арест през май същата година.

Демонстрациите срещу расизма и полицейското насилие преминаваха под лозунга „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter).

- реклама -