epa05860123 FBI Director James Comey (L) and National Security Agency Director Mike Rogers (R) prior to testifying before the House Select Intelligence Committee hearing on Russian active measures during the 2016 election campaign on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 20 March 2017. EPA/SHAWN THEW EPA/SHAWN THEW

ФБР разследва Русия и Тръмп за изборите в САЩ

Шефът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва намеса на Русия в американските президентски избори и връзки на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Москва, пише „Гардиън“.

Директорът на ФБР Джеймс Коми и шефът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс разкриват информация по време на почти безпрецедентно публично изслушване в Комисията по разузнаване към Конгреса.

Нашета практика е да не потвърждаваме течащо разследване. Но при необичайни обстоятелства, когато е в интерес на обществото, ние говорим публично, каза той.

Упълномощен съм от правосъдното министерство да потвърдя, че ФБР (…) разследва опити на руското правителство за намеса в президентските избори през 2016 г., това включва и някакви връзки с кампанията на Тръмп (…), това също включва оценка дали някакви престъпления са извършени, разкри Коми.

Той го нарече „открито, течащо разследване“.

Но според него „изтичането на класифицирана информация е сериозно, сериозно престъпление“.

Директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс подчерта, че службите са заключили, че Русия се е опитала да се намеси на президентските избори с кибератаки.

Няма промяна в нивото ни на увереност за оценката, поясни той.

Роджърс и Коми потвърдиха, позовавайки се на доклада на службите от 6 януари 2017 г., че не са открили доказателства Русия да е атакувал системите за преброяване на гласовете.

Демократът Адам Шиф от комисията заяви в началото на изслушването, че „все още не знаем дали руската операция е била подпомагана от американски граждани“.

По думите му, ако се установи, че представители от кампанията на Тръмп са помагали на руснаците, това не само ще бъде сериозно престъпление, но и „най-шокиращото предателство в историята“ на страната.

В началото председателят на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите на САЩ категорично отрече, че сградата „Тръмп тауър“ на президента Доналд Тръмп в Ню Йорк е била подслушвана, съобщава Ройтерс.

Но Девин Нунес заяви в началото на публично изслушване за евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ, че е възможно други средства за следене да са били използвани срещу Тръмп.

- реклама -