Орбан
Виктор Орбан гласува на референдума в Унгария

95% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”

95% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”

Унгарският премиер Виктор Орбан постигна частична победа в неделя в своя антиимигрантски референдум под формата на предизвикателство за Европейския съюз. Но референдумът е невалиден. Юридически.

Участвалите в гласуването не достигнаха необходимия брой, за да се признае референдумът за състоял се.

Но почти всички участвали близо 50% от имащите право на глас, поне според данните на партията на Орбан – Фидес, както се очакваше са против настаняването на бежанци по решение на Брюксел без съгласието на националния парламент в Будапеща. Така гласуваха 95% от участвалите. Референдумът е невалиден, защото вместо необходимите 50% от имащите право на глас, избирателната активност е била 45%. Това сочат предварителните данни, обявени от заместник-председателя на Фидес, Гергели Гулаш. Опозицията призова за бойкот или да се гласува с „не”.

Когато гласуваше, премиерът Виктор Орбан заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите.

„Да“, каза Орбан, отговаряйки на журналистически въпроса дали възнамерява да подаде оставка, ако победят гласовете „за“.

По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „против“ бъдат повече от гласовете „за“ квотите. Победата на гласовете „против“ дава достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори при ситуацията в момента, при която референдумът се оказва нелегитимен де юре.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят“, заяви Орбан.

„Ние ще направим това независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие: за победата е достатъчно гласовете “против” да бъдат дори с един повече от гласовете „за“.

Виктор Орбан заяви също, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти. „Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ.

Той не изключи възможността за поправки в конституцията, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му преговорите ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата. „Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан.

Избирателната активност надхвърли 40 процента, но не достигна 50-те процента, прогнозира по-рано председателят на унгарската ЦИК Андраш Пати.

Референдумът бе за квотите, искани от Брюксел, за приемането на мигранти от отделните страни. Гражданите на Унгария трябваше да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Гласуването щеше да бъде признато за легитимно, ако избирателната активност бе по-голяма от 50%. Още преди референдума социолозите обявиха, че според социологическите анкети почти 70% от гражданите са срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

- реклама -