95% от сватбите и кръщенетата в Кипър са отменени заради Омикрон

Пълно отчаяние цари сред организаторите на тържества в Кипър, защото 95 % от сватбите и кръщенетата са отменени не само заради ограничителните мерки, но и заради хилядите нови случаи на КОВИД-19, съобщава в електронното си издание кипърският вестник „Филелефтерос“, цитиран от БТА.

Председателят на Кипърския съюз на професионалистите в организацията на тържества Константинос Мосаикос казва: „Не само мерките, които наложи наскоро правителството, но и рязкото нарастване на случаите на коронавирус, ни затвориха напълно“.

„Коя двойка ще организира сватба и всички (гости) ще бъдат седнали?“, пита той и допълва, че в момента ситуацията е такава, че все някой от участниците – булка, младоженец, кум или кума ще излезе положителен за вируса.

Мосаикос споменава за случай, при който една сватба била отложена за трети път. Двойката е била на ръба на нервна криза и „затова се принуждаваме да се правим и на психолози“, казва той.

Мосаикос заявява, че браншът е поискал подкрепа от правителството. „Кой ще поиска да присъства на голямо събиране и да се страхува, че ще се зарази?

Искаме да ни затворят и да ни подкрепят финансово“, казва той и съобщава, че с отделни изключения всички планирани тържества са отменени чак до март.

„С пет хиляди случая дневно кой ще изпрати покана?“, казва организаторът на тържества.

Според него основният проблем не е изискваният бърз тест с валидност от 24 часа за присъствие на церемониите, а забраната на танците, „защото не става сватба без веселба“.

- реклама -