Албания

Албания е пред политически срив заради наркотрафик и политизиране на МВР

Албания се намира в състояние на тежки политически сблъсъци и напрежение, призна президента на страната Буяр Нишани. Тази ситуация вреди на предстоящите парламентарни избори.

В обръщение към нацията Нишани призова партиите да намерят общ език за преодоляване на проблемите. Той предупреди, че „денят за изборите не зависи от президента“, а единствено от разбирателството между отделните политически партии.

4535405„Огромното политическо напрежение не е в полза на предизборната кампания и предстоящите парламентарни избори. Това е очевидно за всички. Единственото нещо, което мога да направя, е да призова политическите формации да преодолеят тази криза. Отлагането на изборите не зависи от държавния глава. Аз съм готов да помогна толкова колкото ми позволява Конституцията. Отлагането на изборите може да стане само след споразумение между партиите“, предупреди Нишани.

Президентът е против новия вътрешен министър

Нишани изрази загриженост и от „големи трафик на наркотици и политизирането на полицията“. „Подписах указа за назначаването на Фатмир Джафай за нов вътрешен министър, но лично бях против това предложение“, каза още той.

От 18-ти февруари насам албанската опозиционна Демократическа партия провежда протести и бойкотира парламента. ДП иска съставяне на експертно правителство, което да организира избори, а преди това премиерът Еди Рама да подаде оставка.

- реклама -