село

93-годишен старец изрисува родното си село, за да го спаси от разрушаване

Наричат го Дядо на дъгата. И има защо. 93-годшиният бивш войник Хуанг Юн-фу е изрисувал с двете си ръце родното си село, за да го спаси от разрушаване.

Действието се развива в централен Тайланд, а всяка сутрин стареца става точно в 3 и хваща четките. Идеята му хрумнала когато преди 5 години жителите на малкото селце били уведомени, че трябва да го напуснат, защото властите са взели решение да го изравнят със земята.

„Но, това е единствения дом, който аз познавам и не бях готов да се разделя с родното ми село, независимо от предложените компенсации“, разказва Хуанг. Последно той рисувал като дете, но понеже му било скучно, започнал да украсява стените на дома си с цветни птици. И така се сетил, че ако изрисува цялото село, може да успее да го спаси от багерите. Така всяка сутрин то започнало да осъмва с нови и нови рисунки по стените на къщите.

Мълвата се разнесла и стигнала до студентите от близък университет, които започнали кампания за запазване на селището

Преди четири години местните власти се съгласили да го консервират и днес то се е превърнало в туристическа атракция, която се посещава от хиляди хора. Така се родило и новото име – село Дъга.

Сега 93-годишния ветеран рисува в ранните часове на зазоряване, след което сяда на малко столче край дома си и посреща туристите. „Идват основно млади хора. Обичам да си говоря с тях, защото те винаги ми казват колко красиво е наоколо. Сега никога вече няма да бъда самотен до края на дните си“, радва се старецът.

 

- реклама -