Мара Бунева

91 години от подвига на Мара Бунева

На 13 януари 2019 г. се навършват 91 години от подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие сръбския мъчител Велимир Прелич.

По традиция в чест на нейната памет, членове на Българския културен клуб в Скопие положиха цветя върху паметната й плоча.

Коя е Мара Бунева?

Мара Бунева е родена в град Тетово в Северозападна Македония. Завършва икономическа гимназия и получава висше образование в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков.

сн. Wikipedia
сн. Wikipedia

Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи. Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на шефа на полицията Велимир Прелич – виден сърбоман, за когото се твърди, че бил жесток тиранин.

По негова заповед през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания – стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи.

След като застрелва Прелич в центъра на Скопие на стария мост на Вардар, Мара стреля в гърдите си. Умира на следващия ден от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб.

Македонците многократно разбиват паметната плоча

На лобното място на революционерката на 13 януари 2002 година бе поставена паметна плоча, която три дни по-късно е разрушена от вандали. На 13 януари 2003 година плочата е възобновена. След това плочата е била многократно чупена. Една от счупените плочи на Мара Бунева е в Националния исторически музей.

- реклама -