Пирин

Последно: Ще има екооценка на плана за парк „Пирин“

Тази вечер служебният министър на околната среда и водите отмени решението си да не се извършва екологична оценка на Плана за управление на Пирин. Това стана само часове, след като от ведомството обявиха, че Ирина Костова ще пусне плана без задължителната екооценка.

Решението бе обявено след среща с протестиращи пред министерството

„Поради големия обществен интерес през последните дни и след много заседания и консултации с експерти и директори на дирекции в МОСВ, реших да отменя решението си да не се извършва екологична оценка на актуализирания План за управление на Национален парк „Пирин“, каза Костова.

3

Тя подчерта, че взетото от нея решение на 1 март е законосъобразно, но го отменя по целесъобразност. „След обществения отзвук личното ми мнение е, че трябва да бъде извършена екологична оценка на Плана“, заяви окончателно министърката.

Независимо от това, тази вечер в София и Пловдив имаше протест.

И президента се намеси

Държавният глава заяви по-рано, че решението на екоминистерството да не се прави екологична оценка е прибързано. Румен Радев поиска служебния премиер да бъде намерено ново, „прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес“ за националния парк „Пирин“.

- реклама -