9 септември е, какво не знаем за него

9 септември е. Тази дата, на която преди 78 година – през 1978 г., у нас идва комунизмът, продължава да ражда спорове. За някои това е кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост. И почернил живота на стотици хиляди българи. За други- опит, макар и очевидно неуспешен, за изграждане на солидарно общество. Какво обаче сочат фактите и историята?

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев. На власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие.

Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд“ са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Оценката

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Източник: dariknews.bg

- реклама -