Кабул

9 ранени при експлозия близо до летището в Кабул при връщането на генерал Достум

Силен взрив разтърси района край летището на Кабул, малко след като оттам тръгна афганистанският полеви командир генерал Абдул Рашид Достум, който се завърна след година изгнание в Турция.

9 души са пострадали следствие на експлозията. Говорителят на Достум увери, че той е невредим, предаде АФП.

Според кореспондент на агенцията мощната експлозия е отекнала сред тълпа от привърженици на генерала, събрали се край летището.

Както по-рано бе съобщено генерал Абдул Рашид Достум, всяващ страх полеви командир от северен Афганистан и пръв вицепрезидент, се завръща днес в Кабул след година изгнание в Турция.

След като в края на 2016 г. бе обвинен в изнасилване на съперник, Достум напусна страната през май 2017 г., за да избяга от правосъдието. Достум, който е узбек, е показал през годините, че е способен на безпримерен героизъм и на голяма жестокост – като смъртта на 2000 талибани, затворени в контейнери през 2001 г. Той е вторият афганистански командир, който се завръща с почести в Кабул.

Афганистанското правителство се намира в трудно положение на север заради натиска на „Ислямска държава“ в провинция Джаузджан, района на Достум, и на талибаните в провинция Фариаб. С наближаване на парламентарните избори през октомври и на президентските, насрочени през 2019 г., Ашраф Гани се нуждае от минимална стабилност в страната. Призивите му за мир към талибаните досега не срещнаха отзвук.

- реклама -