9 от най-добрите бирени дестинации в Европа (План за лятото)

9 от най-добрите бирени дестинации в Европа, освен Мюнхен. През по-голямата част от последните няколко години, заради пандемията,

едно от най-големите удоволствия

в живота ни беше „измъкнато“ изпод краката ни. Става дума за срещата на по бира с приятели след дълъг работен ден. Дори не е просто развлечение – това е лайфстайл с дългогодишни традиции.

Мнозина наричат Мюнхен

световната столица на бирата. Миналата година легендарният Октоберфест в града се завърна за първи път от 2019 г. насам. И се превърна в супер шоу след дългото очакване. Но не губете надежда – ако

винаги сте закъснявали за партито

(или пък ако имате особено отношение към ледерхозените). Има много други страхотни бирени градове и дестинации, които може би все още не са на радара ви, но сега можете да ги откриете.

От доставките на бира в Берн

и процъфтяващия квартал на Гьотеборг, където се произвежда занаятчийска бира, до самостоятелните бирени турове на гръцките острови.

Ето някои подценявани алтернативи

на Октоберфест в Мюнхен. Ако търсите най-добрата бира в Европа, това са местата, които трябва да посетите.

Берн, Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че е сравнително малък град, политическият център на Швейцария има достатъчно силна бирена култура, за да отмие и най-стресиращата работна седмица.

В Берн има почти 200 пивоварни, много от които са на една ръка разстояние. Особено в най-модерния квартал на града – Брайтенрайн. А някои се намират дори в мазета, гаражи и перални помещения.

Можете да пиете бира навсякъде, където пожелаете. Не пропускайте Oberbottiger Kurbelbräu, мътна бира, чието производство е напълно естествено. Няма филтриране, пастьоризация или стабилизиране.

Гент, Белгия

Снимка: Pixabay

Ако усещате спокойна атмосфера в третия по големина град в Белгия, това може би се дължи на факта, че във вените му тече бира.

Благодарение на историята на Гент местните бири са без хмел: френските жители на града са правили бира с билки и подправки, в противовес на холандския стил на производство на бира с хмел.

Посетете пивоварната Gruut, която се намира в непосредствена близост до центъра на града, на ъгъла на Baudelopark на Rembert Dodoensdreef 1. Поръчайте бира Gruut White – вкусна, плодова бира, но ако търсите по-сложни нотки, вземете си кафявата бира Gruut Brown: кюве бира, направена с билки, подправки и дори ядки.

Пелопонес, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Гърция може да е известна с виното и узото, но много от островите на страната имат и силна бирена култура, а регионът на Пелопонес е един от най-добрите.

Започнете от Патра и спрете в древна Олимпия, Мани и Месиния, за да се запознаете с гръцките пивоварни.

В Олимпия се намира пивоварна Elis, захранвана със слънчева енергия, с отлична селекция от бири. Тук ще откриете повече от десет различни вида , включително лагер, пилзнер и червена бира.

Вроцлав, Полша

Снимка: iStock by Getty Images

Бирената култура на Полша е легендарна в цяла Европа, а Вроцлав е най-доброто място за бира в страната (освен, може би, Варшава).

През последните десет години във Вроцлав се наблюдава постоянно нарастване на броя на пивоварните, като повечето от тях са разположени в центъра на града, за да бъдат лесно достъпни.

Започнете от пазарния площад, за да откриете три от най-добрите: Browar Złoty Pies, Bierhalle и пивоварна Spiż. Browar Stu Mostów се смята за една от най-добрите и най-креативни пивоварни в града.

Ще я откриете близо до Варшавския мост. Поръчайте The Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout, задължителна за всички, които за първи път пият Stu Mostów.

Букурещ, Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

Сцената на крафт-бирата в Букурещ се разрасна през последните няколко години, като нови имена като Ground Zero и Berestroika са водещи и се радват на популярност сред местните жители.

Фактът, че сте на гости, не означава, че не можете да се насладите на сцената като букурещки гражданин – не пропускайте да отседнете в района на стария град, където има много отлични пивоварни.

Посетете Bere şi Bere, която се намира в непосредствена близост до стария град на Букурещ, в която се предлагат бири от пивоварни от цялата страна. Сред най-поръчваните е The Capra Noastră, която идва от източния румънски град Яш.

Трондхайм, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Фестивалът на пивоварните в Трондхайм, който се провежда всяка година през юли, гарантира, че градът остава най-добрата дестинация в Норвегия за любителите на бирата и невероятните кулинарни предложения към тях.

Пивоварните в Трондхайм предлагат тъмни, кисели и класически вкусове бири, които се произвеждат с помощта на kveik, – дрожди, характерни за региона.

Посетете The ØX Tap Room в центъра на Трондхайм – чудодейна бирария, в която се приготвя бира на място, като събира модерно микропивоварно оборудване в 300-годишна изба. Всяка от домашните бири на ØX е страхотна – за направата й се използват девствените води на близкия фиорд Трондхайм – но започнете със светла бира.

Гьотеборг, Швеция

Снимка: iStock by Getty Images

В миналото бирата е играла огромна роля в икономиката на Швеция, а пивоварните отдавна са част от градския бит на Гьотеборг.

Но докато конкуренцията на германците и датчаните в местния износ доведе до спад на шведската бирена индустрия през последните десетилетия, местната сцена в Гьотеборг продължава да процъфтява.

Модният квартал Рингьон сега е центърът на занаятчийската сцена в Гьотеборг – това е цял квартал, в който живеят хора, обсебени от бирата. Не пропускайте Två Feta Grisar – или Two Fat Pigs, пивоварна, наречена така, защото в съседство са пасли прасета.

Открийте я от северната страна на река Гьота. Поръчайте Columbus – двоен IPA с горчива нотка и тръпчив послевкус на борови иглички.

Страсбург, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Със своето германско и френско влияние винопроизводителният регион Елзас е мечтана дестинация за енофилите, но също така може да се похвали с процъфтяваща индустрия за крафт бира.

От Колмар до Кайзерсберг, Елзас изобилства от отлични пивоварни, но ако трябва да изберете една дестинация за обиколка, Страсбург е мястото, където ще намерите най-голяма концентрация на елзаски пивоварни и барове.

Bendorf Brasserie е занаятчийска пивоварна с много характер в центъра на града. Поръчайте всичко от серията „cycles ephemeres“, която е част от ограничена серия ейл, произвеждан сезонно.

Пилзен, Чехия

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, Прага е вълшебен град, в който да се насладите на различни видове бира, но посещавали ли сте Пилзен, другата гореща точка за бира в Чехия? Тук се е родила, разбира се, световноизвестната бира пилзен.

Градът е запазил очарованието на старата школа и има много възможности да се потопите в миналото и настоящето на пивоварните – от това да видите къде се произвеждат Pilsner Urquell и Gambrinus до обиколка на малки пивоварни в квартал Dobrany.

Посетете Rokycany U Stočesů – величествена реновирана бирария, в която можете да наблюдавате целия процес. Поръчайте The Stočeská 11, произведена с хмел от региона Saaz,великолепна лятна бира, идеална за завършек на обиколката на Пилзен.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено