9 легендарни чудовища: Кои са те?

Човешкото въображение е пълно с персонажи, които смесват реалността и фантастиката до такава степен, че да се вкореняват в обществото като легенди, които преминават от поколение на поколение и в крайна сметка оставят незаличима следа в общественото съзнание. Заедно с „Нешънъл джиографик“ преглеждаме някои от тях:

1. Медуза

Класика на гръцката митология, Медуза превръща в камък всеки, който се осмели да я гледа в очите. Със змии на главата, това чудовище е обезглавено от Персей, героят, който по-късно ще използва главата й като оръжие, докато я предаде на Атина, за да я сложи на щита си. Тя е една от трите сестри Горгони и единствената, която не притежава дарбата на безсмъртие според митологията. Това е, може би, едно от най-известните чудовища на Древна Гърция и е послужило като източник на вдъхновение за художници като Рубенс или Караваджо, които рисуват „Главата на Медуза“.

2. Кракен

Това чудовищно същество от скандинавските саги живее в дълбините на морето, за да търси моряци, дръзнали да се приближат до неговата територия. В исландската сага за Йорвар – Оддр се твърди, че това е най-голямото чудовище в морето, способно да погълне хора, кораби и дори китове. Това, което всъщност е гигантски калмар, по-късно ще бъде известно като Кракен, норвежки термин за нещо изкривено. Тази легенда обаче има нюанси, които му придават по-голяма истинност от останалите, тъй като тогавашните източници уверяват, че звярът може да бъде с дължина около 12 или 14 метра, способен да погълне кашалоти и да заплашва кораби в открито море . Този калмар печели място в литературата сам по себе си, появявайки се в „Морските работници“ на Виктор Юго или „Двайсет хиляди лиги под водата“ на Жул Верн.

3. Дракони

Съществуването на тези огромни дишащи огън зверове винаги е било плод на фантазии, митове и легенди, но човешкото въображение с радост е обхващало фигурата на драконите през цялата история. Крилати животни, изключително мощни, с нокти като мечове и с необичайно желание за унищожение, драконите присъстват в много от световните митологии, превръщайки се в особено важни същества в страните от Източна Азия.

В момента появата им в романи, а по-късно и в световноизвестни телевизионни сериали или филми като „Игра на тронове“, „Хобит“ или „Хари Потър“, правят драконите символ на сила и разруха във всички краища на планетата. Знамена на държави като Уелс, щитове и емблеми на градове като Любляна и дори футболни отбори като „Порто“ приемат фигурата на тези крилати животни като свои знамена. Драконите са и лозунгът на китайската култура, поради което славата им по света е неоспорима. Несъмнено легендите, които са се предавали от поколение на поколение и са достигнали до наши дни, превръщайки се в истински икони на популярната култура.

4. Чудовището от Лох Нес

Едно от най-големите езера в Обединеното кралство, сгушено в шотландските планини, се предполага, че е дом същество, което се крие под тъмните води на Лох Нес. Легендата за чудовището датира от векове, когато още през Средновековието се твърди, че същество обитава водите на езерото, въпреки че през първата половина на 20 век историята отново набира сила от нови „наблюдения“. През 1934 г. митичната снимка на Неси е направена от д-р Робърт Кенет Уилсън, на която се вижда тъмна фигура, излизаща от водата, с дълъг и вълнообразен врат, подхранва всички конспиративни теории около езерото. През 1975 г. беше потвърдено, че снимката е измама, монтаж, направен от играчка. Легендата за Неси, сравнявана неведнъж с плезиозавър, служи като атракция за повече от 2 милиона туристи, които посещават езерото всяка година. Една легенда, която си струва теглото в злато.

5. Джак Изкормвача

Пет проститутки загубват живота си, след като са убити в лондонския Ийст Енд през 1888 г. и самоличността на нападателя им никога не е установена. В Уойчапъл, частта на Лондон, която самият град не иска да види, Джак Изкормвача се превръща в един от най-известните и жестоки серийни убийци в историята. Неговата самоличност никога не е установена, полицията обръща града, за да се опита да го намери, а междувременно престъпникът продължава да броди спокойно, докато надхитря силите на реда в най-бедните улици на викторианския Лондон.

Престъпленията, извършени в Уайтчапъл, разтърсват основите на обществото от онова време и разкриват другата страна на Великобритания: тази на нейните най-необлагодетелствани, унижени и бедни граждани. Десетки книги и теории се появяват около фигурата на Джак Изкормвача, убиец, който в крайна сметка се превръща в легенда: той никога не е заловен, въпреки усилията на полицията, така че неговата фигура надхвърля времето и оставя незаличима следа в съзнанието на много поколения.

6. Граф Дракула

Чудовищата обитават и света на литературата и легендата за граф Дракула е преминала граници, за да се утвърди като един от най-ужасяващите герои в историята. Този вампир прави скок на големия екран през 1922 г. от ръката на режисьора Ф. У Мурнау с Носферату, един от шедьоврите на нямото кино. По-късно великият Бела Лугоси ще изиграе този зъл вампир в поредица филми, които в крайна сметка ще потвърдят характера, създаден от Брам Стокър като световноизвестна легенда.

Стокър, в своята документация за писане на Дракула, се натъква на характера на Влад Цепеш, принц на Влашко през 15 век и чиято слава се крие в неговия специален кръвожаден вкус. Неговата жестокост, вкусът му към изтезанията и особено бавната смърт превръщат Цепеш в мрачна легенда, която пие кръвта на своите жертви. По време на управлението си, който трае само 7 години, принцът на Влашко убива около 100 000 души, което му дава прякора Влад Цепеш, техника, която особено му харесва.

7. Върколакът

Историята на ликантропите датира от 5 век пр.н.е. когато историкът Херодот обявява, че в град Скития някои от жителите му са се превръщали във вълци няколко пъти в годината, по-специално племето Неври. Вергилий също е бил запознат с тези легенди и митологията на върколака се е разраснала през годините. Това обаче не е единственото, при което хората се превръщат в животни и разкриват най-първичните си инстинкти, тъй като има легенди, в които хората се превръщат в пума, хиена или дори тигри.

Според митологията, върколаците предават състоянието си чрез ухапване по същия начин, по който се предава болестта бяс. Той не е персонаж, чужд на големия екран, тъй като има много филми, в които ликантропи бушуват из горите, докато мъже, въоръжени със сребърните си куршуми, се опитват да се изправят срещу тях.

8. Чудовището на Франкенщайн

Друг образ, излязъл от литературата, който е проникнал много дълбоко във всички поколения, прочели романа на Мери Шели. В работата си Виктор Франкенщайн е човек от град Женева, който се стреми да разкрие тайната на живота, опитвайки се да получи дарбата на безсмъртието. С парчета трупове и животни той прави анимирано същество, своето чудовище. Изплашен от творението си, той отхвърля новото същество и отказва да му осигури партньор в живота. Съществото, не виждайки себе си прието като част от човешката общност, превръща разочарованието си в омраза, като убива приятелката си и други близки. Виктор тръгва да го преследва, като двамата губят живота си в Полярния кръг.

В тази световноизвестна легенда се откроява персонажът на „Съществото на Франкенщайн“, но именно читателят, който ще предава вярванията от поколение на поколение, има за задача да интерпретира къде е злото в творчеството на Мери Шели.

9. Фреди Крюгер

В легендата за ужасяващия Фреди Крюгер реалният свят и мечтаният свят са разпръснати, за да осмислят характера. „Кошмарът на улица Елм“, филм, излязъл през 1984 г., е произходът на това чудовище с големи сили, което се появява в мечтите на всички, които са знаели неговата легенда. С характерния си пуловер в червено и зелено на райета, стара шапка, изгорено лице и ръкавици с остриета, които сам е направил, Фреди показва страхотно чувство за черен хумор, възползвайки се от състоянието си на демон, на кошмар, който е се появява с удоволствие в сънищата на ул. „Елм“.

Въпреки че е очевидно скорошно чудовище, включването му в състава на чудовищата може да се обясни като пример за един от криптонитите на човешкото същество: същество, което се появява в сънищата, мястото, където се пазят тайни, когато охраната е свалена и подсъзнанието царува. Освен това той също е повтарящ се герой в празненствата на Хелоуин и герой на един от най-почитаните и запомнени филми на ужасите в историята.

- реклама -