Снимка: БГНЕС

9 души са арестувани за причиняване на смърт при земетресението в Албания

Девет души бяха арестувани в Албания по подозрение за причиняване на смърт и злоупотреба с власт след земетресението миналия месец, при което загинаха 51 души.

Прокурорите заявиха, че 17 души, включително строители, инженери и административни служители, са заподозрени в нарушаване на строителните разпоредби, което е довело до срутването на сгради по време на труса с магнитуд 6,4 на 26 ноември.

Осем от заподозрените все още се издирват от полицията.

Полицейският началник на пристанищния град Дуръс заяви, че предварителните разследвания са установили, че нередностите са били причина за срутването на сгради там, при което са загинали 23 души.

Дуръс и Туман, северно от Тирана, бяха силно засегнати от земетресението, което причини наранявания на 900 души и остави 5000 бездомни.

Сред арестуваните е бил инженер, който е работил по една сграда в Дуръс, в която са загинали всичките осем членове на едно семейство.

Незаконното строителство е често срещано в Албания, където хаотичното му развитие претърпя пик след падането на комунизма през 1990 година. Много сгради нямат подходящи разрешителни и не спазват разпоредбите за безопасност.

- реклама -