кораб, Вера Су, Камен бряг, замърсяване, вода

9 дни след засядането на кораба „Вера Су“: Създават кризисен щаб, разработват пет плана

Едва девет дни след като корабът „Вера Су“ заседна на българския бряг край местността „Яйлата“ правителството създава кризисен щаб и разработва пет плана за решаване на ситуацията. Това съобщи на брифинг пред журналистите служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

„В момента времето в района на кораба е много лошо, с вълни от 4 бала и има два основни приоритета – околна среда, здравето на хората и евентуално евакуиране на екипажа, ако времето се влоши допълнително“, каза Алексиев.

„В момента се правят пет плана за изваждане на кораба и неговото разтоварване. Нищо няма да бъде направено, което до води до увреждане до околната среда и хабитатите, които се намират в морето. Следим ситуацията“, каза още той.

Той обяви, че ще търси отговорност за забавената реакция още днес и обвини предишното управление за невъзможността на сегашното да се справи със ситуацията.

„Това, което видях, е една престъпна безотговорност години назад – няма разработени процедури как се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение, че в закона е ясно записано каква подготовка трябва да има държавата в такива случаи“, каза той.

За да се избегне изтичане на гориво от кораба, то е източено, каза още министърът.

Какви ще са мерките, които ще се предприемат в рамките на петте плана, които се обсъждат обаче ще стане ясно по-късно днес, тъй като те все още се дискутират.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев допълни, че няма да се допусне увреждане на околната среда и да се създават рискове за населението.

- реклама -