9% ДДС за доставката на храна по домовете, но не и за топлите витрини

Депутатите одобриха поредната диференцирана ДДС ставка.

След намаляването на данъка за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки – вино и бира, вече с 9-процентна ставка ще се облага и доставката на храни по домовете. Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г., а с нея управляващите целят да помогнат на най-засегнатия сектор от ограничителните мерки по време на COVID-кризата.

Промяната обаче няма да се отнася до т.нар. топли витрини в магазините, от където човек сам може да си вземе храна за вкъщи, а там ДСС ще продължи да бъде в размер на 20%.

В предишни законодателни инициатива парламентът намали още на 9 на сто облагането на случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите. Ползването на фитнеси и други спортни съоръжения също попадна в този обхват на тази антикризисна мярка.

По време на днешното заседание мнозинството за пореден път отхвърли идеята на ДДС с диференцирана ДДС ставка да се облагат също и лекарствата. „Намалихте ДДС на виното и бирата, а оставихте 20% данък върху лекарствата“, обвини управляващите Румен Гечев.

„Предложението ви е, за да трупате политически дивидент, а не за да помогнете реално на хората“, възпротиви се Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“, който разкритикува левицата за това, че дори голяма част от депутатите им са отсъствали от залата, с което не са подкрепили дори собственото си предложение.

- реклама -