детска градина прием деца

9 907 деца бяха приети на първо класиране в детските градини и ясли в София, 10 000 – не

9 907 деца бяха приети на първо класиране в детските градини и ясли в София.

Класирането беше отложено с няколко дни, а като причина от общината посочиха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес.

„Имаме в сравнение с 2020 г. 4 000 повече кандидатстващи деца. Това, което показа първото класиране, е, че броят на класираните деца днес е около 10 000. Остават около 10 000 деца, които не са приети в детски ясли и градини, но имаме за второ класиране около 3 500 свободни места.

Това заяви директорът на дирекция „Образование“ в столичната община Мария Минчева за БНР.
„До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини. Една вече приключи и днес беше извършено класиране. Тези родители, чиито деца не са приети в детските градини, могат да се възползват от предоставянето на средства за покриване на разходите, които са направили за частна детска градина или за отглеждането на детето от друго такова физическо лице. Ваучери могат да получат само родители, чиито деца са на възраст от 3 до 6-годишна възраст. Това са деца, при които се провежда образователен процес“.

Заради отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест, но бяха уверени, че новите кандидатури няма да участват в класирането. Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране.

„Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, до която изтичаше срокът за подаване на документите“, обясни Керезов. Представители на родителите са поканени да се включат в гражданския контрол при класирането, което се проведе в Зала 5 на Общината.

Следващите класирания ще бъдат съответно на:

  • Второто класиране – на 28 май 2021 г.
  • Трето класиране – на 11 юни 2021 г.
  • Трето класиране – на 25 юни 2021 г.

Текущи класирания за учебната 2021/2022 г. ще се провеждат ежеседмично от 28 август 2021 г.

- реклама -