9/11 годишнина

15 години след краха на кулите и мира в света – тишина, достойнство и тъжна равносметка

Тишината, която не свършва

В 8,46 ч. – часа, когато първият отвлечен самолет от Ал Кайда удря една от кулите на Световния търговски център, човешкото множество събрало се за паметната церемония запази минута мълчание.9/11 годишнина 9/11 годишнина   9/11 годишнина

Такава церемония ще има общо шест пъти по време на възпоменанията на кота нула, с което ще се припомни хода на убийствените атаки: двата врязали се в кулите самолета, рухването на кулите-близнаци, атаката срещу Пентагона и разбилия се пътнически самолет край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда.

На възпоменателната церемония бяха прочетени имената на близо трите хиляди загинали.

 

 

Американският президент Барак Обама отбеляза 15-тата годишнина от атаките, които промениха завинаги Съединените щати и света, с минута мълчание в Белия дом.9/11 годишнина

 

 

 

 

 

 

 

 

Той говори в памет на загиналите при удара на Пентагона. 9/11 годишнина9/11 годишнина

Ден без политическа агитация

Кандидатите за президент на Републиканската и Демократическата партия на САЩ – доналд Тръмп и Хилъри Клинтън заровиха шпагите и сведоха глави в памет на близо трихилядите загинали по време на атентатите от 11 септември 2001 година.

Това става само две седмици преди първия дебат и 58 дни преди денят на изборите. Двамата политици бяха поканени да участват в официалните церемонии за 15 годишнината от атаките, но не и да произнасят речи. Крайно необичайно за Доналд Тръмп, който е роден в Нюйорксият квартал Куинс и по време на атаките беше сенатор от Ню Йорк запази прилично мълчание.

9/11 годишнина

Което направи и опонента му Хилъри Клинтън. По-рано тя заяви в интервю за CNN, че този ден е нещо, което е най-близо до представата й за ад.

Двамата кандидати поздравиха някои роднини на загинали в атентатите и направиха кратки изявления за нуждата денят да се отбележи тържествено.

28 страници тайна

15 от 19 терористи, които отвлякоха самолетите, поразили сърцето на Съединените щати са от Саудитска арабия. Страната, както тогава, така и днес, са официален съюзник на САЩ.

Роднини на жертвите водиха неравна съдебна битка с официалните власти, за да разкрият засекретените части от доклада на комисията, разследваща атаките на 11 септември 2001 година.

28 страници от доклада бяха частично разкрити за обществото през юли тази година, предивзиквайки вълна от спекулации. От тяхното съдържание става ясно, че нападателите са имали финансовата подкрепа от Саудитска Арабия, без да има

9/11 годишнина

пряко участие на саудитското кралското семейство в атаките.

Миналата седмица американският конгрес гласува закон, който позволява на семействата на жертвите на атаките да съдят саудитското правителство.

 

Други  80 000 страници от документа все още са засекретени.

- реклама -