9/11 годишнина терор САЩ

9/11 – денят, в който всичко се промени… завинаги

Днес се навършват 15 години от атентатите от 11 септември, ударили смъртоносно САЩ и променили света, в който живеем завинаги. На този ден рухнаха не само кулите на Световния търговски център. Рухна усещането за сила и безопасност, изпари се в миг самодоволното усещане за могъщество.

При атентатите загинаха близо 3000 души. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцеля. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Жертви станаха също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

9/11 годишнина терор САЩ

Историята на един кошмар

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Два от тях се разбиват в кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк.

9/11 годишнина терор САЩ

Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс“ Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46 часа местно време. В 9.03 часа местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“ Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи.

Трети отвлечен от терористите самолет се блъска в седалището на Министерство на отбраната на САЩ във Вашингтон. Петима терористи насочват Полет 77 на „Американ Еърлайнс“ Боинг 757-223 към Пентагона в 9.37 часа. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Дълес във Вашингтон до летище Лос Анджелис.

9/11 годишнина

Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в 10.03 часа в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че катастрофата е в резултат от това, че терористите преднамерено са разбили самолета или са загубили контрол над него след съпротива от пътниците.

Ал Кайда – символ на световния терор

Отговорността за трагедията е на терористичната организация Ал Кайда. Лидерът на групировката Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките, но по-късно поема отговорността. Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

Атаките, извършени от Ал Кайда, са първата голяма чуждестранна агресия на територията на САЩ за близо 200 г. Те сринаха представата за тяхната неуязвимост и хвърлиха Запада в продължаващи войни. Водачът на Ал Каида Осама бин Ладен беше убит през май 2011 г. в Пакистан при разрешена от Обама операция на американски специални части.

Демокрация и страх

В навечерието на годишнината от атентатите президентът Барак Обама припомни на сънародниците си какво означава да си американец, предаде Асошиейтед прес.

Много неща се промениха през 15-те години след 11 септември, но не и основните ценности и жилавостта на американците, заяви Обама в седмичното си обръщение по радиото и интернет.9/11 годишнина терор САЩ

Терористите никога няма да победят САЩ. Американците никога няма да се поддадат на страха, каза президентът.

 

- реклама -