Терористи готвели атаки срещу фенове в Брюксел

Белгийската прокуратура повдигна обвинения в тероризъм срещу трима мъже, които бяха сред арестуваните по време на акцията на органите на реда в събота, която се проведе заради повишеното ниво на сигурност по време на Евро 2016.

Три месеца, след като ислямистки атентатори убиха 32 души в Брюксел, полицията претърси десетки къщи в страната и е арестувала 12 души преди двубоя на Белгия с Ирландия от шампионата на Стария континент, който се провежда във Франция.

Девет от задържаните са били освободени след разпит, но трима белгийски граждани, идентифицирани като 27-годишният Самир С., 40-годишният Мустафа Б. и 29-годишният Джауад Б., са обвинени „в опит за извършване на терористично убийство и за участие в терористична група“.

Някои местни медии твърдят, че заподозрените са планирали атаки срещу феновете, които се събирали да гледат мачовете от Евро 2016 в Брюксел и е много възможно атентат да е готвен специално за мача Белгия – Ирландия, който се игра в събота вечерта.

Органите на реда затвориха няколко от ключовите места в белгийската столица, където се събират фуболни запалянковци, за да гледат мачове.

- реклама -