89 нови лекарства одобрени в Европа през 2022 г.

89 лекарства за хуманна употреба бяха препоръчани за одобрение от EMA, а организацията също така анализира нова ваксина срещу денга и две лечения за диабет.

Това обяви Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Тя сподели своя оптимизъм за предстоящата нова година, като се има предвид множеството промени и предизвикателства, които пандемията от COVID-19 донесе от началото си.

Кук подчерта, че седем ваксини срещу COVID-19 и четири ваксини, пригодени за специфичните щамове на вируса SARS-CoV-2, са били разрешени за употреба в Европейския съюз от началото на пандемията.

„Благодарение на бързия темп на научния прогрес и на способността на EMA и регулаторната мрежа да се адаптират по време на тези времена на криза, можем отново да преживеем известно връщане към нормалното“, каза Кук и допълни:

„Знанията, които придобихме с COVID-19, също ни помогнаха да реагираме бързо на маймунската шарка, обявена за извънредна ситуация за общественото здраве от Световната здравна организация (СЗО) в средата на годината.“

Кук също така спомена Регламента за клиничните изпитвания и Информационната система за клиничните изпитвания (CTIS), които ще помогнат за активизиране на областта на клиничните изследвания в ЕС.

„Това е голяма инициатива за управление на промяната, преминаване от изцяло национална система към система с едно подаване на документи в ЕС, координирана оценка между държавите-членки и високи нива на прозрачност, невиждани досега за клиничните изпитвания“, каза Кук.

- реклама -