Летище София паспортна концесия проверка пътници служители правителство, мерки, въздушен транспорт, криза

Жалба спря концесията на Летище София

Жалба спря концесията на Летище София, съобщиха от транспортното министерство. Причината-  жалба в Комисията за защита на конкуренцията от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, което изгради новата писта на летището.

letishte_sofiaДружеството води съдебен спор с „Летище София“ за неплатени суми по неустойки. Самата жалба е внесена в комисията на 15 юни.

Държавното „Летище София“ бе осъдено от изпълнителя на строежа през септември 2011 г. в Арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж. То трябваше да плати близо 45 млн. долара на консорциума, като решението на чуждия съд е потвърдено и от Софийския градски съд.

P5149070Решението обаче се обжалва през лятото на 2014 г. и все още това съдебно производство не е приключило.

Правителството възнамерява на даде софийското летище на концесия за 35 години, като новият стопанин плати 1 милиард и 200 милиона лева на държавата. Решението за концесия беше обнародвано на 2 юни.

летище-софия-полети-самолетВременното спиране на процедурата ще забави сроковете на концесията. Обявеният сега срок за подаване на оферти е 20 октомври.

От кандидатите ще се иска да платят минимално еднократно концесионно плащане в размер не по-малък 660 млн. лв. с данъка. Идеята е тези средствата да отидат за погасяване на задълженията на БДЖ.

zx620y348_2136591От концесионера се иска и да инвестира в обновяването на пътнически терминал 1, така че той да разполага със седем ръкава и 5 вход-изхода за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно.

- реклама -