Народният театър стана арена на политическа агитация

Политическата агитация превзе и театралната сцена. Постановка в Народния театър приключи с призив да се гласува за определена партия. От театъра заявиха, че сцената им не е трибуна за предизборна агитация.

Пиесата „Да, господин премиер!“ гостува в понеделник на Народния театър и завършва с призив да се гласува за Татяна Дончева на предстоящите избори. Пиесата е на режисьора Борис Панкин.

Image_6085361_128 След края на представлението на сцената под ръкоплясканията на публиката излезли актьори, сценографи, преводачи и режисьорът. Тогава Панкин излязал на сцената и заявил: „Един съвет, който не е агитация – ако искате да говорите за проблеми, търсете мъже. Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към жени (цитат на Маргарет Тачър – б.а.). Дано дойде време да кажем: „Да, госпожо премиер, Татяна Дончева“. 

Това възмутило публиката, която не очаквала агитация на постановката.

 

Image_6085871_126
Борис Панкин

Борис Панкин беше в Инициативния комитет за издигането на Татяна Дончева за президент, а сега е кандидат за депутат от 23 МИР София в листите на коалиция „АБВ – Движение 21“.

„Не мисля, че има нещо лошо в това, което съм казал. В думите си не съм споменавал, че съм кандидат, номер на бюлетина или партия, а само името на Дончева. Казах и много други имена. Това се случи след края на постановката, когато всеки е свободен да си тръгне. Това е една моя лична кауза – за равноправието на жените. Постановката е блестяща политическа сатира, каквато отдавна не е имало у нас“, заяви Борис Панкин.

Позиция на Народния театър

Сцената на Народния театър „Иван Вазов“ не е трибуна на политически страсти, заявяват от театъра по повод на случилото се след гостуващото представление на Бургаския театър.

„Народният театър „Иван Вазов“ е независим културен институт, чиято висока мисия е развитието на театралното изкуство. Като институция с повече от един век история, Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности. Неговата сцена никога не е била и не може да бъде трибуна на политически страсти. Още по-малко случаят да бъде тълкуван като позиция на Народния театър „Иван Вазов“, се посочва в изявлението.

Отбелязва се, че става дума за позиция на една личност, изказана по време на спектакъла „Да, г-н премиер“ на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, който само ползва сцената на Народния театър за своя изява.

„Оттук нататък всякакви публикации и изказвания, целящи да обвържат политически Народния театър „Иван Вазов“ не само в този предизборен период, ще бъдат тълкувани като лъжи, инсинуации и интриги, целящи да дискредитират независимостта на националния културен институт„, заявяват от академичната трупа.

- реклама -