София прайд : Любовта е за всички

С рекордна подкрепа и драконовски мерки за сигурност премина София прайд.

Около 1000 души се включиха в тазгодишния гей парад. Те се събраха зад паметника на Съветската армия. Участниците бяха приветствани от посланиците на различни държави, сред които Израел, Великобритания, Германия и САЩ.

4893002

Общността беше подкрепена и от различни неправителствени организации.  Нямаше представители на държавната власт. И само трима общински съветници от Столичния общински съвет – Марта Георгиева и Иво Божков от Реформаторския блок и Иван Велков от „Зелените“ подкрепиха парада.

Рут Колева:“Любовта е за всички и не трябва да слагаме ограничения“.

Според Рут Колева е грешка на българското общество, че отрича хората без да знае, че това да си различен не е проблем. „Сексуалността, не е нещо, с което да съдим хората. Това не е определящ фактор“.

4893006

Марта Георгиева: Подкрепям „София прайд“, защото уважавам правото на всеки да има равни права, особено в една демократична държава. Не мисля, че въобще за един политик може да стои въпросът дали е „за“ или „против“ гражданските права“

Според общинския съветник Марта Георгиева, липсата на други политици, особено след случилото се в Орландо, е необяснимо. “Виждате, че посланиците на всички демократични страни са тук, а те не представляват лявото или дясното – те представляват цялата страна“.

Освен противниците на „София прайд“, които се събраха до НДК, на метри от събралите се многоцветни младежи на паметника на Съветската армия имаше и представители на баптистката църква. Те се молеха за това да не бъде наказана страната заради провеждането на гей парада.

4893010

Емануил Вълков – презвитер на баптистката църква, заяви, че хората от парада преиначават любовта, “защото истинската любов е единствено в Бога”. “Тези хора ние не ги мразим. Но това, което мразим от дъното на душата си са греховете, които вършат”, обясни той.

- реклама -