коронавируса паника истерия страх

864 смъртни случая в Испания за денонощие, 1200 – в САЩ

Испания е регистрирала 864 смъртни случая за денонощие, свързани с коронавируса – най-високият брой за един ден. Общият брой на смъртните случаи в Европа надхвърля 30 000. Повече от 9 000 души са починали в Испания, която е на второ място след Италия по смъртни случаи, причинени от вируса. Потвърдените случаи в страната подминаха 100 000, но цифрите показват, че процентът на нови инфекции продължава да спада.

Броят на потвърдените случаи в световен мащаб вече е над 932 000, с почти 44 000 смъртни случаи, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс в САЩ.

Броят на смъртните случаи в САЩ подмина 5000

Броят на смъртните случаи в САЩ от пандемията коронавирус достигна 5 000 души, според данни от Университета на Джон Хопкинс, цитирани от АФП.

Към 5.30 часа тази сутрин българско време 5 116 души са починалите, сочат данни за деня. Съединените щати поставиха и трагичен рекорд – за 24 часа са издъхнали 1200 души.

Броят на смъртните случаи в САЩ е по-нисък от този в Италия и Испания, но доста повече от 3 500 жертви в Китай, където пандемията за пръв път се появи през декември. Според университета Джон Хопкинс, САЩ са начело в света по брой случаи на новия коронавирус – 215 417.

Президентът Доналд Тръмп, който по-рано омаловажи въздействието на пандемията върху САЩ, каза в сряда, че „ще имаме няколко седмици, които вече започват, които ще бъдат ужасяващи. „

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че пандемията е най-голямото предизвикателство в света след Втората световна война.

Предупреждението идва на фона на прогнози за възможното икономическо въздействие на мерките, наложени за борба с вируса. Доклад на ООН изчислява, че до 25 милиона работни места по света биха могли да бъдат загубени в резултат на епидемията.

- реклама -