сирене

85% от сирената у нас със завишено количество вода

„Има ясно изразена тенденция за овлажняване на сирената, ако през 2020 г. завишеното количество вода беше 78%, сега то е 85%, като дори при скъпите млечни продукти се забелязва тази мода.

Винаги, когато в даден продукт имаме повече вода, това способства развитието на микроорганизми и когато ние не сме осведомени, това може да рефлектира негативно върху здравето ни“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

„Ако следваме традиционната рецепта за направата на сирене много трудно ще получим водно съдържание над 60%. Има два начина, за да се постигне по-високо водно съдържание:

Единият е ако продуктът не е достатъчно узрял, защото сиренето не може да се направи за един ден, има технология, която изисква определен период на зреене.

По чисто икономически подбуди обаче е по-изгодно вместо 1 месец зреене сиренето да отиде на пазара още след първата седмица. Тогава може и да има по-високо водно съдържание.

Вторият начин е чрез добавки, които съдържат вода.

Те са много трудни за улавяне и за доказване, ние затова и тестваме косвения индикатор, който е водата.

Тя трябва да се задържи по някакъв начин в сиренето, следователно има и такива добавки. Фактът, че те не са оповестени и ние не знаем какви са тези добавки е първата индикация за опасност“, заяви още Николов и продължи:

„Представете си, че имате непоносимост към дадена добавка, получавате алергия и не може да разберете от какво е предизвикана.

Първият проблем е, че винаги когато в даден продукт имаме повече вода, това способства развитието на микроорганизми, тоест този вид сирене се разваля по-бързо.“

Богомил Николов обясни и че след направеното проучване се е констатирало високо количество вода и в по-скъпите сирена.

„За съжаление и в скъпите сирена се наблюдава тази тенденция.

През 2005 г., когато беше първият тест на сирене, нямаше нито едно сирене с високо количество вода, но очевидно имаме ясно изразена мода за овлажняване на сиренето, защото това е най-евтината съставка в този продукт.

По този начин се продава недотолкова скъпо сирене, доколкото скъпа вода“, коментира още експертът и уточни, че този проблем може да бъде решен много бързо.

„Агенцията по храните трябва да започне да проверява системно и мащабно. Има сирена, които са обозначени с БДС и при тях самата процедура на производство и контрол е малко по-сериозна и на тях може да се има повече доверие.

Освен това има и производители, които през годините са се доказвали включително и в наши тестове, така че на тях може да се има доверие.

Това, което със сигурност можем да кажем е, че сирене под 15-16 лв. за кг няма как да бъде качествено. Там рискът да попаднете на такъв продукт е над 50%“, обясни още Богомил Николов.

„След наредбата между 2020 и 2022г., с която вече водното съдържание в сиренето е регламентирано, всички сирена, които имат водно съдържание над 60% трябва да бъдат етикирани.

Тоест, те не трябва да стоят на щанда с насипни сирена и второ те трябва да имат надпис- бяло саламурено сирене със завишено водно съдържание.

Нито един от тези 48 продукта, които сме закупили не е имал такъв надпис, даже голяма част от тях бяха на витрината с насипни сирена“, уточни още Николов.

„Нищо не се е променило, въпреки че наредбата е в сила от май тази година. Ние изчакахме още три, четири месеца с надеждата, че производителите ще изпълнят изискванията на наредбата, но нищо подобно не констатирахме“, заяви още той.

 

- реклама -