Поклонение

Томас Меър – верен привърженик на неонацистка група

Британската полиция проучва възможни връзки с крайнодесни организации и психични проблеми на арестувания Томас Меър, който е най-вероятният извършител на бруталното убийство на депутата Джо Кокс.

Томас Меър бил „верен привърженик“ на неонацистка група, съобщи Франс Прес. Убиецът имал дълга история с белия национализъм. „Според информацията, добита от Южния център за правна защита на бедните, Меър е бил верен привърженик на Националния съюз, първата неонацистка организация в САЩ“, коментират от центъра.

Според всички доказателства до момента, в ранния вчерашен следобед Меър многократно простреля и наръга 41-годишната лейбъристка Кокс в малкото градче Бирстол, провинция Западен Йоркшир. В последствие Кокс почина от раните си, а Меър беше задържан непосредствено след нападението.

Джо Кокс

Кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, в която Кокс беше участник като представител на опозиционната Лейбъристката партия, преустанови публичните си събития след инцидента.

Според очевидци, цитирани от британски медии, 52-годишният Меър е крещял „Великобритания над всичко” (Britain first!) докато е отнемал живота на парламентаристката и майка на две деца.

Съседите на заподозряния го описват като самотник, но не и като видим краен националист.

Началничката на полицията в Западен Йоркшир Констабъл Дий Колинс заяви, че нападението е „изолирано, но явно насочено срещу Джо” и няма индикации за косвеното участие на някой друг освен извършителя.

„Наясно сме със спекулациите в медиите относно връзката между заподозряния и психиатрични институции и това е явна линия на разследване, която следваме… Наясно сме и с предположенията за връзка между заподозряния и крайнодесен екстремизъм, което също е приоритетна линия при установяването на мотива за нападението срещу Джо”, заяви Колинс.

От полицията потвърдиха, че Кокс е била нападната след като е слязла от колата си пред библиотеката на Бирстол. Тя е пристигала за среща с хора от избирателния си район.

Полицията има 96 часа за разпити на заподозряния, след което на него трябва да му се повдигне обвинение или да бъде освободен, съгласно английското законодателство.

- реклама -