Тръмп

Тръмп иска Русия да върне Крим на Украйна

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че американският президент Доналд Тръмп разчита Крим да се върне в Украйна и Москва да намали напрежението.

„Президентът Тръмп много ясно даде да се разбере, че очаква от правителството на Русия деескалация на насилието в Украйна и връщането на Крим“, каза Спайсър, добавяйки, че същевременно държавният глава на САЩ изцяло „очаква и иска да се разбира с Русия“.

White House Press Secretary Sean Spicer at the daily news conference

Белият дом се опитва да приглуши недоволството в САЩ с Крим

Москва все още не е коментирала официално кримската позиция на Тръмп. Председателя на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров обаче смята, че изявлението на Белия дом относно връщането на Крим вероятно е свързано с желанието на администрацията да „приглуши“ недоволството в страната,  заради предполагаемата „проруска“ позиция на новия американски президент.

„Смятам, че една от причините за това изявление е ситуацията, която се създаде от известно време около Тръмп. Това беше направено, за да се намали напрежението, да се покаже, че той не е толкова проруски настроен, колкото може да изглежда, за да се приглуши недоволството, което се надигна по този повод у американския истаблишмънт“

Руската федерация анексира украинския Кримски полуостров през 2014 година. По-рано днес стана ясно, че съветникът по националната сигурност на Тръмп е подал оставка. Като причина от Белия дом изтъкнаха, че Майкъл Флин е спестил да информира вицепрезидента, че е говорил с руския посланик за евентуално отпадане на санкциите срещу Русия.

Стратегията на САЩ по отношение на санкциите срещу Русия остава непроменена, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър тази вечер.
- реклама -