Дзержинск

80 са вече пострадалите при взривовете в руския град Дзержинск – СНИМКИ, ВИДЕО

До 80 души стигна броя на пострадалите при взривовете и последвалия пожар в завода за тротил „Кристал“ в руския град Дзержинск, Нижегородска област. Инцидентът стана днес по обяд.

Дзержинск
сн. Ria.ru

39 са ранените служители, други 41 граждани са потърсили медицинска помощ. Сред тях няма деца. Други две лица продължават да бъдат в неизвестност.

Сградата е частично разрушена, наложи се да евакуират от мястото пожарникарите, тъй като има опасност от нови взривове на тротил. В района бе обявено извънредно положение.

 

Няма завишение на радиационния фон

Властите са категорични, че се извършва постоянно измерване на въздуха, което показва, че нивото на радиация е 0.11 микросита на час, което съответства на нивата на безопасност.

„Бях вкъщи. Чух силен взрив и много се уплаших. Къщата и покривът се разтресоха“, сподели преживяванията си жител на Дзержинск. Той съобщи, че първоначално живеещите в кооперацията са взели чутия тътен за експлозия на газа и са започнали да я напускат, но много скоро са чули втори взрив, много по-силен от първия.

Друг очевидец разказа, че димът е започнал да се разсейва едва час след експлозията. „Мои приятели от Нижни Новгород са чули взрива“, добави той.

 

- реклама -