Европарламент
сн. БГНЕС

80% от дебата в комисията на ЕП били за натиск да приемем Истанбулската конвенция

80% от времето на дебата, който се състоя в подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за положението в България, са отишли за натиск страната ни да приеме Истанбулската конвенция. Това съобщава „24 часа“, като се позовава на информирани източници.

В заседанието са участвали зам.главният прокурор Красимира Филипова, вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, представители на ЕК, на Венецианската комисия, на групата за борба с корупцията на Съвета на Европа ГРЕКО, Комисията за защита от дискриминацията в лицето на председателката Ана Джумалиева, БХК, “Отворено общество – България”, журналистът Димитър Стоянов от “Биволъ”.

Евродепутати и представители на европейски институции са искали данни доколко България спазва правата на малцинствените групи – етнически и ЛГБТ общността.

Истанбулската конвенция има за цел “да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие”. Сред другите описани цели са “да допринася за премахване на всички форми на дискриминация”.

Понятието “трети пол” не се споменава в документа и страните не се задължават да го узаконят, но не могат да дискриминират по този признак.

В България по темата се разрази политически скандал и ратификацията на конвенцията беше замразена след решение на Конституционния съд, че тя противоречи на основния ни закон, защото размива границата между мъжки и женски пол.

- реклама -