80-годишен сенатор ще ръководи процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Известен е с това, че обикаля Капитолия с камера в ръка или с приятели като рок звездата Боно. Играл е водеща роля в спорове по номинирането на съдии за Върховния съд, следенето на американци от правителството им и защитата на мандрите в щата си, предаде БТА.

Сега сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лийхи поема една от най-видимите и физически натоварващи свои роли: да председателства втория процес по импийчмънт на вече бившия президент Доналд Тръмп в Сената. Лийхи, който е най-дълго служилият действащ сенатор, ще направи това след кратък здравословен проблем, заради който беше откаран с линейка в болница във вторник вечерта, но в сряда сутринта вече беше отново на председателския стол в Сената.

„Имах мускулни спазми“, каза 80-годишният Лийхи на репортери на сутринта след деня, в който се почувствал зле в кабинета си в Капитолия. Той бил откаран в болницата на университета „Джордж Вашингтон“ и скоро след това се прибрал у дома.

Както Лийхи, така и негови сътрудници и колеги не се впуснаха в подробности какво се е случило. Сенаторът каза, че лекарите са го обявили за здрав, а говорителят му Дейвид Карли заяви, че Лийхи ще председателства процеса срещу Тръмп, който започва следващия месец.

Този Лийхи, когото Америка ще види при започването на процеса, кръстосва коридорите на Конгреса с обичайната си приветливост, но по-бавно отколкото, когато е бил избран за първи път на 34-годишна възраст. Той дълги години е карал ски и се е занимавал със спортна стрелба и фотография, въпреки че е почти сляп с едното око – така и не казва кое.

Лийхи е един от шепата сенатори, които са гласували кандидатурите на всеки настоящ съдия от Върховния съд, като е подкрепил тримата номинирани от демократи и е бил против републиканските кандидати освен съдия Джон Робъртс. Опитвал е да забрани сухопътните мини, откъдето е и приятелството му с техния противник Боно, и е помагал при изготвянето на нормативни актове за контрол на огнестрелните оръжия, правото на неприкосновеност на личния живот, правителственото следене на граждани и патентите.

Той е заклет фен на Батман и се е появявал в някои филми от този жанр, и освен това е горещ привърженик на „Грейтфул дед“, който носи вратовръзки по дизайни на китариста на групата Джери Гарсия.

Човекът, който ще ръководи процеса срещу Тръмп по обвинение в подстрекателство към бунта от 6 януари, навлиза в 47-ата си година като сенатор и е последният от т. нар. „Бебета на Уотъргейт“ – демократите от Конгреса, които встъпват в длъжност през 1974 г., след като президентът Ричард Никсън позорно подава оставка, за да избегне импийчмънт.

Лийхи отказа да съобщи дали ще се кандидатира за девети мандат през 2022 г. и заявява, че ще реши това по-късно тази година заедно с жена си Марсела, когато почнат пак да карат ски и да правят преходи със снегоходки (сноушуинг).

- реклама -