80 години Виенската филхармония изнася благотворителен Новогодишен концерт

Има неща, без които Новата година просто е немислима, и Празничният новогодишен концерт на Виенската филхармония без съмнение е едно от тях. През 2019 г. това ярко музикално събитие, което не само е една от емблемите на Австрийската столица, но вече се е превърнало в световен музикален феномен, ще закръгли внушителните 80 години.

Първото му издание се е състояло на 31 декември 1939 г. под диригентството на Клеменс Краус и е било анонсирано във вестниците като „извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията „Винтерхилфверк“, но действителният мотив е било желанието да се повдигне патриотичният дух на австрийците в годините на аншлуса. След втория концерт, състоял се през 1941 г., датата на провеждане официално става 1 януари и така… вече 78 години! 60 от тях ни делят от първото телевизионно излъчване, което е било на 1 януари 1959 г. под диригентството на Вили Босковски, а от 1987 г. и програма „Христо Ботев“ на БНР се включва в директните излъчвания на концерта, който днес вече се следи от над 50 милиона зрители и възторжени радиослушатели, съобщиха от медията.

Макар по традиция Новогодишният концерт на Виенската филхармония да се свързва с музиката на фамилия Щраус, неговите програми далеч не се изчерпват само с творбите на Йохан, Йозеф и Едуард Щраус.

Всеки един от диригентите, избрани чрез гласуване сред музикантите от оркестъра, заставайки на пулта в първия ден на Новата година, се стреми да внесе „своя принос“ и така през изтеклите десетилетия на пищно украсената с цветя сцена на „Музикферайн“ е звучала и музика от Йозеф Ланер, Емил Валдтойфел, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, та дори – и Рихард Вагнер! Неизменни са само две творби: прочутият валс „На хубавия Син Дунав“ и „Радецки – марш“, които са традиционният завършек на всеки концерт.

 

Тази година на 1 януари начело на Виенската филхармония ще застане немският диригент Кристиан Тилеман.

Роденият на 1 април 1959 г. музикант, който в момента е главен диригент на Щатскапеле Дрезден и Артистичен директор на Залцбургския Великденски фестивал, е сред най-търсените диригенти в света. Макар да е свързан с Виенските филхармоници отдавна – още от 2000-ната година, това е първото му участие в Новогодишния концерт. По този повод той е подготвил цели шест премиерни изпълнения!

Тези пиеси никога досега не са били изпълнявани на престижното музикално събитие.

Сред тях е и Schönfeld-Marsch опус 422 от Карл Михаел Цирер. С тази творба, посветена на австрийския генерал Антон фон Шьонфелд, ще бъде открит концертът, в който ще звучат още и пиеси на Йозеф Хелмесбергер и, разбира се – музика от фамилията Щраус! Концертмайстор ще бъде изявената българска цигуларка Албена Данаилова.

И още един юбилей ще бъде отбелязан в Празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония.

През 2019 г. се навършват 150 години от основаването на Виенската Щатсопера. В чест на тази забележителна годишнина в антракта между двете части на концерта, където по традиция вече 27 години се излъчват специално подготвени филми, телевизионните зрители ще могат да видят 24 минутно музикално пътешествие зад кулисите на Виенската държавна опера. За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Те ще бъдат на звездите от Щатсопера – Камила Нюлунд и Адриан Ерьод, които ще изпълнят дует от „Прилепът“ на Йохан Щраус. Ще прозвучи и дуетът на Папагено и Папагена из „Вълшебната флейта“ на Моцарт в интерпретацията на Даниела Фали и Рафаел Фингерлос. А балетната трупа на операта пък е подготвила фрагменти от „Раймонда“ на Александър Глазунов.

- реклама -