суперхрани

8 суперхрани за здраве и перфектна форма всеки ден

Не е нужно да се храните само със специални и скъпоструващи храни, за да изглеждате добре. Противно на всеобщото мнение, суперхраните са леснодостъпни и на приемлива цена, а ползите за здравето са много.

Тези храни са богати на полезни вещества и бедни на калории и наситени мазнини. Вижте кои са.

Ягоди

Ягодите са не само вкусни. Високото съдържание на витамин С, полифеноли, манган и калий помага на кожата да изглежда по-гладка, подпомага храносмилането и подсилва имунитета.

Целина

Целината има висока хранителна стойност. Източник е на фибри и витамини C и K. Съдържа множество полезни вещества, които помагат за повишаване на естествената защита на организма.

Лук

Лукът повишава защитата ни срещу болести и захарен диабет. Той е много добър източник на Витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий. Съдържанието на манган му придава противовъзпалителни качества и спомага за облекчение при простуда и грип.

Скумрия

Подобно на сьомгата или сардината, т.нар „тлъсти риби“, скумрията е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и витамин D – съставки с високи антиоксидантни свойства, които предпазват от сърдечни заболявания и поддържат както костната, така и имунната система.

Грах

Витамините А, С и K, фолиевата киселина и протеините превръщат граха в истинско злато за нашия организъм. Високото съдържание на фибри и липсата на захар в неговия състав оказват влияние върху регулирането на теглото, като потискат глада и оставя дълготрайно чувство на ситост.

Черен пипер

Щипка черен пипер придава приятен вкус на храната, но и подпомага нейното преработване. Това се дължи на алкалоида пиперин в подправката, който стимулира храносмилателните ензими и кара питателните свойства на храната да се задържат в тялото за по-дълго време.

Зеле

Зелето има важна роля в борбата срещу раковите болести. Неговите полезни качества се проявяват най-добре когато е суров вид, като това обаче не изключва напълно ползите от приема му под други форми.

Слънчогледово семе

Слънчогледовото семе е един от най-богатите източници на фитостероли – химически съединения, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и редуцират риска от атеросклероза. В състава му влиза и витамин Е.

- реклама -