Рим Яж, моли се и обичай

8 места в Рим, които да посетите, ако сте фен на „Яж, моли се и обичай“

„Яж, моли се и обичай“ е сред любимите филми на дамите. Освен всичко друго, лентата с прекрасната Джулия Робъртс дава идеи за една малко по-различна обиколка на Рим. Ето 8 места, които сте видели във филма и можете да посетите следващия път в един от най-красивите градове в света.

Забележка: В текста се посочват имена на конкретни заведения, но не е нужно да влизате в тях. И още: пицарията, в която Лиз опитва прочутата пица „Маргарита“, се намира в Неапол, така че няма да намерите адреса ѝ тук 🙂

 

Рим

Замъкът Сант Анджело – Castel Sant’Angelo

Това е мястото, откъдето Лиз (Джулия Робъртс) вижда отвисоко Рим за първи път. Замъкът е известен още като Мавзолея на Адриан и се намира съвсем близо до Ватикана. Струва си да го разгледате и да се качите по стълбите, за да видите красивата гледка.

Квартирата на Елизабет – Via dei Portoghesi 18

На този адрес се намира къщата, в която Лиз остава по време на престоя си в Рим. Там среща възрастната хазяйка, която ѝ обяснява, че семейството е най-важно и ѝ забранява да кани мъже по време на престоя си…

Ristorante Santa Lucia – Vicolo di Febo 12

Това е едно от многото заведения, които Лиз Гилбърт посещава в „Яж, моли се и обичай“. Намира се в изключително приятен квартал, а освен героинята на Джулия Робъртс, гости на ресторанта са били още София Лорен, Уди Алън и Моника Белучи.

Osteria dell’Antiquario – Piazza di San Simeone

Още едно място, където можете да хапнете нещо вкусно. Тук Лиз се наслаждаваше на паста с домати и пармиджано в компанията на бутилка червено вино.

Piazzetta Di San Simeone

На това място героинята на Джулия Робъртс наблюдава млада двойка, която се целува страстно. Площадът носи типичната атмосфера на Рим, а на мястото, разбира се, има и красив фонтан.

Фонтанът на четирите реки – Piazza Navona

Фонтанът на четирите реки се намира в централната част на площад „Навона“. Той е творение на Бернини по поръчка на папа Инокентий X. Скулптурата на фонтана се състои от четири мъжки мраморни фигури, които символизират четирите реки – Дунав, Ганг, Нил и Рио де ла Плата. Четиримата мъже са облегнати на централната кула – египетски обелиск, символизиращ папската власт. Същият фонтан можете да видите в поне още един филм през последните години – „Ангели и демони“ по книгата на Дан Браун.

Площад „Навона“

Помните ли сцената, в която Лиз яде сладолед и поглежда към две монахини, които правят същото? Е, всичко това се случва на площад „Навона“, близо до църквата „Света Агнеса“. По принцип, трудно ще пропуснете това място, ако сте в Рим, но все пак…

Caffe Sant’Eustachio – Piazza di Sant’Eustachio 82

Кафенето Sant’Eustachio Il Caffè е мястото, където Лиз се опитваше да си поръча капучино и среща приятелката си Софи. Всъщност няма нужда да ви разказваме, че кафето е на особена почит в Италия и особено в Рим. Истинските италианци пият еспресо. Вариациите са повече за туристите.

- реклама -