пещера

8 деца вече са извадени от пещерата в Тайланд, спасителната операция продължава

През последните няколко часа от пещерата Там Лорд бяха извадени още 4 момчета, като така общия брой на спасените деца става 8.

Заклещени остават още 4 момчета и техния треньор

Преди властите да потвърдят информацията, край наводнената пещера бяха забелязани носилки, на които бяха извадени момчетата, които прекараха близо 2 седмици в тъмнина и влага. Те веднага бяха качени на хеликоптери и отведени в болница.

Спасителните екипи подновиха днес операцията. За щастие въпреки проливните дъждове, нивото на водата в пещерата не се бе вдигнало, каквито бяха големите страхове. По целия път от убежището на момчетата до изхода има опънато въже, по което се ориентират водолазите. По думите им преминаването на маршрута е изключително тежко и отнема няколко часа. Някои дори го сравниха с изкачването на Еверест.

Междувременно родители на заклещените деца изпратиха писмо до техния 25-годишен треньор, който им се извини, че е поел риска и е завел отбора на опасния поход. В него те му казват, че не бива да чувства вина и му благодарят, че е опазил всички момчета живи и здрави.

- реклама -