8 деца от столично училище с диария. От вирус или от вчерашния боб

Ученици от 1 до 4-ти клас на Националното средно училище „София” в кв. „Овча купел 1” са с диария и оплаквания от болки в корема, след като вчера са яли боб в стола на училището. Храната се доставя от кетъринг фирма, а не се готви на място, съобщи  зам.-директорът на училището Теодора Апостолова. Кетъринговата фирма е дала от вчерашната храна за проба, която ще бъде изследвана в лаборатория.

„Вчера в стола са се хранили 335 деца, от които едва около 20 деца са се оплакали от болка в корема. Родителите на 3-4 деца вече са направили бактериологични изследвания, от които става ясно, че не става дума за натравяне, а за вируса, който в момента е в страната ни. 8 са децата, които са имали диария през нощта, а 4 са с главоболие”, уточни Апостолова.

От Министерството на образованието казаха за БГНЕС, че вече е сезирана Столичната регионална здравна инспекция. Също така ще бъде сигнализирана и Българската агенция по безопасност на храните. Двете институции трябва да установят дали неразположението на децата е в резултат на консумираната храна или вирус.

- реклама -