Gaudeamus igitur, химн, студентски празник, 8 декември

8 декември: Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus! Да се веселим, докато сме млади!

Честит 8 декември на всички студенти и преподаватели!

Сменят се поколенията и „Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus“ не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.

И така е от далечни времена – смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер.

Обикновено, на тържествени събития се изпълняват само първият и четвъртият куплет на химна:

1. Да се веселим, докато сме млади
След радостната младост
След отегчителната старост
Ще ни приеме земята

4. Да живее Алма Матер, да живеят преподавателите,
Да живее всеки,
Да живеят всички!
Нека всичко да цъфти
амус игитур!

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

8 декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но Let it be, и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят. Тази дата е особено знаменателна с тази тъжна годишнина, но е и повод не само младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят.

- реклама -