Ахмед Муса
Снимка: БГНЕС

8,6 г. затвор за Ахмед Муса по мегаделото за проповядване на радикален ислям

Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите по мегапроцеса срещу 14-те подсъдими за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляне на ислямска война. Процесът започна преди близо 4 години в началото на 2016 г. за разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Най-тежката присъда е за смятания за ръководител на групата  – имана от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който получи присъда от 8 години и 6 месеца затвор. Освен това той трябва да заплати и глоба в полза на държавата от 9500 лв.

Неговите подвижници Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров също от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите – Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Освен това всеки един от подсъдимите трябва да заплати по 2800 лв. за експертизи и разходи в полза на съда и прокуратурата.

Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния съд в Пловдив.

- реклама -