данъчна Тръмп ограда Мексико граница имигранти

Тръмп: Страната ни се нуждае от силни граници

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп по традиция започна деня си в Туитър, този път защитавайки решението си да ограничи посещенията на бежанци и имигранти в САЩ.

888„Страната ни се нуждае от силни граници! Погледнете какво се случва в цяла Европа и дори в света – ужасна бъркотия!“, написа той в социалната мрежа.

Междувременно Белият дом очаква втора вълна на протести срещу указа на Тръмп, с който до 120 дни ще се преустанови действието на американската програма за прием на бежанци.

До края на месеца пък ще бъдат отнети визите на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Вчера съдът в щата Ню Йорк постанови, че лица, пристигнали в САЩ от мюсюлмански страни с валидна виза, могат да останат на територията на страната, въпреки мерките на държавния глава за затягане на миграционните закони.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ излезе в изявление, в която заявява, че ведомството ще продължи да „прилага заповедите на президента по начин, гарантиращ сигурността и безопасността на американския народ“, предаде Fox News .

От министерството допълват, че съдебната заповед няма да се отрази на цялостното прилагане на заповедта от Белия дом, а съдебната заповед се отнася за малък брой пътуващи, които са били обезпокоени от процедурите за сигурност при тяхното завръщане.

„Заповедите на президента остават в сила, забранените пътувания остават забранени, а правителството на САЩ си запазва правото да отменя визи по всяко време, ако е нужно за националната сигурност или обществената безопасност“, се казва в изявлението.

- реклама -