Какво си казаха в първия официален телефонен разговор Тръмп и Путин

Телефонният разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп приключи. Това съобщи агенция РИА Новости.

Разговорът между двамата лидери продължи 45 минути.

Според руската страна двамата са обсъдили борбата с тероризма, положението в Близкия Изток и арабско-израелския конфликт.

Обсъждали са и възможност за среща на четири очи.

„Отбелязана бе важността на възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономическите връзки между деловите среди от двете страни, което може допълнително да стимулира постепенното и устойчиво развитие на двустранните отношения“, добавят от Кремъл.

Не се съобщава, дали темата за антируските санкции е била обсъждана.

 „Беше договорено да се установи партньорско сътрудничество по всичките тези въпроси и други направления”, се казва в съобщението на Кремъл.

Това бе първият им официален контакт след встъпването в длъжност на Тръмп и втория след избирането на американския президент.

 

Image_6023398_128

Първият им телефонен разговор, който не бе официален, се състоя миналия ноември. Тогава руският президент поздрави своя събеседник с победата в изборите за президент на САЩ.
Image_6023399_128За денс Тръмп е планирал пет телефонни разговора с лидери на стратегически страни.

1485623984-egegПреди Путин Тръмп разговаря с Меркел.

 Говорителят на Белия дом Шон Спайсър, съобщавайки в Туитър за началото на разговора Тръмп – Путин, публикува и снимка, на която в Овалния кабинет на Белия дом Тръмп говори по телефона, в присъствието на вицепрезидента Майкъл Пенс, помощникът на президента по национална сигурност Майкъл Флин, началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и ключовия политически съветник на Тръмп – Стивън Бенън.

- реклама -