„Шарли ебдо“ скандализира с карикатури за стрелбата в Орландо

Атаката на Омар Матин в гей клуба в Орландо, в резултат на която загинаха 49 души и 53 бяха ранени стана повод за карикатури във френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”.

Едната карикатура показва възмутения кандидат за президент Доналд Тръмп, който възкликва: „Чернилките идват откъде ли не, за да убиват нашите п….и!” На заден план е нарисуван злополучният клуб с окървавени трупове и надпис: „Тръмп – президент?”

ebdo2На втората карикатура, която е наречена: „Орландо. Авторът на терористичния акт в клуба се оказа гей”, двама бойци на Ислямска държава, обясняват на трети да напише в интернет: „Той беше приет в организацията без проверка”.
ebdo3На 7-ми януари 2015 година „Шарли ебдо“ стана обект на атака на терористи. Около 12:30 българско време двама маскирани мъже, въоръжени с автомати „Kалашников“, пушка и противотанков гранатомет, нахлуват в редакцията на списанието в Париж. Откриват огън и убиват редактора Стефан Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други.

- реклама -