лекари

77 румънски онколози обвинени в корупция

Националното управление за борба с корупцията на Румъния повдигна обвинения в корупция на 77 лекари онколози.

Те са обвинени, че са приели предложена от фармацевтична компания екскурзия до Индия. През 2012 година компанията е платила разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства. Ваканцията е маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта е медиците да бъдат заинтересовани незаконно да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.

Това е струвало на фармацевтичната фирма  520608 евро, отбелязва управлението. За официалното покриване на разходите са съставени фиктивни договори за спонсорство.

Следователите твърдят, че конгресът се е състоял на 3-4 март 2012 година в Бангалор, докато пътуването на медиците е било през периода 28 февруари-9 март. Лекарите и семействата им са живеели в Делхи, на 2000 километра от мястото, където се е провеждал конгресът. В Бангалор те са били само един ден.

„Участвалите в екскурзията лекари само са изпълнили необходимите формалности, за да регистрират присъствие на конгреса, без да проявят реално към него никакъв професионален интерес. Дипломи за участие те получили не веднага след конгреса, а много по-късно, като се предприели в тази връзка съответните усилия“, се посочва в официалното изявление на Управлението за борба с корупцията на Румъния.

- реклама -