НАТО

САЩ: НАТО остава от голямо значение за нас

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че за американската страна алиансът е от голямо значение, предаде Би Би Си.

„Двамата обсъдиха значението на общите ни ценности и министърът подчерта, че САЩ винаги са започвали от Европа, когато са търсили съюзници, за да защитят тези ценности“, съобщи представителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Матис е провел и телефонен разговор с британския министър на отбраната Майкъл Фелън, при който също е уверил, че Съединените щати запазват своята „непоколебима подкрепа“ за НАТО.

US Presidential Inauguration

Военната политика на новия президент на САЩ събуди тревога у някои партньори на страната, особено след като вчера Тръмп подписа излизането на страната от договора за Транстихоокеанско партньорство.

Стопанинът на Белия дом неведнъж е посочвал, че Алиансът е остарял и неефективен. Той настоява държавите от НАТО да отделят повече пари за превъоръжаване.

В петък британският министър-председател Тереза Мей ще посети Вашингтон. Тя ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с Доналд Тръмп, откакто той встъпи в длъжност миналата седмица.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено