ваксини
сн. БГНЕС

750 медици от „Пирогов“ – сред първите желаещи да се ваксинират срещу COVID

„750 медици от лечебното заведение са сред първите желаещи да се имунизират. За 12 часа ще се ваксинират около 50 души, като за всеки са необходими поне по 15 минути“, изчисли пред БТВ директорът на спешния институт проф. Асен Балтов.

Сред първите в списъка за имунизиране срещу COVID-19 в „Пирогов“ е управителят на болничната аптека Светозар Петров.

В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините, които може да поддържат температура от -70 градуса. Спешната болница е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември.

Вече има и създадена организация – преди ваксинирането пациентите ще се преглеждат. Имунизирането ще се извършва в изнесен кабинет, осигурена е и денонощна грижа в случай на реакция към ваксината.

За фризера в „Пирогов“ е осигурено и резервно захранване. Той е направен така ,че по никакъв начин да не се компрометира качеството на ваксината. Има и звуков сигнал, който сигнализира, когато температурите паднат. Капацитетът на фризера е до 100 хиляди дози.

„Съхранява се дългосрочно, при -70 градуса. 5 дни може да бъде съхранява от 2 до 8 градуса, после 2 часа – на стайна температура“, уточни Петров.

- реклама -