Каракачанов Войводиново цигани позиция одобрение партии концепция роми интеграция

73% от българите одобряват позицията на Каракачанов за събитията във Войводиново

Позицията на Красимир Каракачанов за събитията във Войводиново е одобрявана от 73 на сто от анкетираните в проучване на „Барометър България“, направено между 12-14 януари сред 812 души на възраст над 18 години по метода на телефонното интервю.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, коментират социолозите.

Според тях това е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, а и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера справедлив отзвук на събитията и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Войводиново протест Шивиком цигани роми ефрейтор бит

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично, смятат от „Барометър България“. Те отбелязват и факта, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона.
На противоположно мнение са 12,1 на сто от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9 на сто се въздържат от мнение по въпроса.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22,3 на сто, за БСП – 20,1 процента, за ОП – 7,6 на сто, за ДПС – 6,2 на сто, а за „други“ – 6,0 процента. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера, според данните.

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. Попитани коя партия биха подкрепили на предстоящите през май избори за български представители в Европейския парламент, 20,3 на сто посочват ГЕРБ; БСП – 18,5 процента; ДПС – 6,6 на сто; ОП – 6,2 процента.

Социолозите изчисляват, че това би довело до 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати, коментират те, като уточняват, че към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите.

При ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. С уговорката за спецификата на електората на ДПС, и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, отбелязват социолозите.

- реклама -