Ангелкова празниците райониране, туризъм

540 000 българи са почивали у нас и в чужбина по празниците

Около 540 000 българи са изкарали коледните и новогодишните празници извън дома си – на почивка у нас или в чужбина. Около 400 000 са почивали в страната, а близо 140 000 наши сънародници са избрали дестинация в чужбина. В тази статистика не се включват българите, отседнали в собствени къщи и вили или при свои близки в България. Това съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред БНТ.

Първите данни на статистиката сочат, че броят на чуждестранните туристи през целия период на празниците е бил около 200 000 души. Ръстът спрямо миналата година е в рамките на 7% до 10%. И тази година е висок интересът от пазари като Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и др.

Зимата стартира успешно с рано падналия сняг, като прогнозите на синоптиците са активният сезон да продължи до средата на април. Очаква се ръст на туристите между 5% и 7% за зимния сезон.

планина

„Смятам, че след двата последни успешни зимни сезона ще надградим постигнатото, поне това подсказват ранните записвания и очакванията на хотелиерите“, посочи Ангелкова. По данни на бранша, продажбите се движат с добри темпове и има увеличен интерес от Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия, Македония, Великобритания и Турция.

„Резултатите, които постигаме, са следствие от действията, които предприехме още през 2015 г. за рекламата на страната и вече ги виждаме днес“, похвали се Ангелова.

пхлажове концедии договори БСП процедура

По повод твърденията на БСП, че в последните дни от живота си правителството раздава плажове на концесия, Ангелкова подчерта, че основната цел е да се гарантира Лято 2017.

„Към момента 34 плажа са с изтекли или изтичащи договори. Ако не бъдат стартирани процедурите, рискуваме през лятото някои от най-посещаваните плажове да останат без стопанин за новия сезон“. Министърката в оставка беше категорична, че стриктно се спазват всички законови процедури.

- реклама -