72,16% са дали своя глас за независимостта на Иракски Кюрдистан

Повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас днес по време на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който се проведе в понеделник в автономния регион на иракската територия. Данните бяха предоставени на телевизия „Ас сумария” от официалния представител на Върховната независима избирателна комисия по изборите и референдумите Ширван Зарари.

По думите му „участие във вота са взели 3 305 925 човека”, които съставляват общо 72,16% от общо регистрираните гласоподаватели.

Гласуването в референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан приключи в понеделник в 19:00 местно време (което съвпада с българското). Както беше съобщено преди това от избирателната комисия, окончателните резултати от този плебисцит ще бъдат оповестени в рамките на 72 часа.

Иракски Кюрдистан е неформалното название на кюрдската автономна област, която е със статут на широка автономия на територията на Ирак според Конституцията.

Решението за референдума бе взето едностранно от ръководството на Кюрдската регионална автономия. Днес бяха открити изборни секции в провинциите Ербил, Сулеймание и Дахук, в района на Тузхурмат в провинция Салахаддин, в Ханекин в Дилая, в населените места Джелавла и Каратепе.

Гласуване бе организирано и в провинция Киркук, която според иракската конституция има спорен статус. Освен това референдум се провежда и в райони на провинция Найнава, които са освободени от ислямските терористи на ДАЕШ – Синджар, Махмур, Телкейф, Хамдание, Шейхан, Зуммар, Рабие, Немруд и Бартил.

- реклама -