военни Инджирлик обкръжение

7000 военни обкръжиха военната база Инджирлик в Турция

Около 7000 военни обркръжиха военната база Инжирлик и блокираха входовете и изходите. Това се случи на фона на слухове за нов опит за преврат в страната. Това съобщава вестник Хюриет.

Както пише изданието операцията напомня действията на армията от 15 юли. Според информация от полицията, операцията проължила два часа и половина.

Министърът по въпросите на ЕС Омер Челик напипаса в своя акаунт в Twitter, че блокирането на базата е част от „общата оценка на безопасността, няма никакви проблеми“.

Инджирлик може да бъде посетена от американския генеал Джоузеф Данфорд, в който ще пристигне в Анкара по-късно днес.

Най-източаната база на НАТО

Военновъздушната база Инджирлик се намира край град Инджирлик и на 8 km от Адана.

Използва се основно от турските и американските ВВС . Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

След присъединяването на Турция към НАТО се пристъпва към създаването на военновъздушната база. През февруари 1955 г. базата е открита под името Авиобаза Адана и в нея е дислоцирана 7216-та американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името Инджирлик.

След турската окупация на Кипър и острата реакция с ембарго на Турция от страна на САЩ, турското правителство обявява че ще закрие всички бази на НАТО на своя територия, въпреки че не се стига до закриването само на двете в Измир и Инджирлик, но те остават да функционират в съвсем ограничен взаимен обем.

През 1978 г. САЩ отменят турското ембарго и на 29 март 1980 г. е подписан Договор за военно и икономическо сътрудничество между двете страни, по силата на който базата се модернизира.

Авиобазата се използва основно от турските ВВС 10-то авиокрило (Ana Jet Üs или AJÜ) и 2-ро командване на ВВС (Hava Kuvvet Komutanlığı).

В базата е базирано и 39-то американско авиокрило. Персонала на базата е близо 5000 души. Там също се пази и част от ядрения арсенал на САЩ.

- реклама -